Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Τι πέτυχαν οι Αγανακτισμένοι;


Τελικά ο κ. Καμίνης καθάρισε το Σύνταγμα από τους «Αγανακτισμένους»
Σε μια χώρα υπό κατοχήν (Θεοδωράκης), υπό χρεωκοπία ( Moodys) με μειωμένη εθνική κυριαρχία (Wolfgang Schäuble) δεν είναι σωστό να υπάρχουν σκηνές κάτω από το Κοινοβούλιο. Τι θα πουν οι τουρίστες;
Όταν ο πρωθυπουργός της  Ιαπωνίας, της Πορτογαλίας κλπ, φώναζαν  «δεν θα γίνουμε Ελλάδα» λέτε να είχαν περάσει από την Πλατεία είχαν δει τον κόσμο και για αυτό αντέδρασαν;
Μπράβο στον κ Καμίνη, αλλά και στον Τζέφρυ.
Στέλνουν την χώρα στα κόκκινα φανάρια. Τουλάχιστον  να ναι καθαρή. 
Τι πέτυχαν όμως οι Αγανακτισμένοι; Εκτός ίσως από την συμπάθεια μιας μερίδας πολιτών;
Πιστεύω όχι πολλά πράγματα.
Για μια στιγμή ίσως, κάτι κατάφεραν. Φόβισαν την Ευρώπη. Για μια στιγμή μόνο.
Αναφέρομαι στην στιγμή που γιουχάρισαν  το αυτοκίνητο του Π. τ. Δ.  και μετά του Τζέφρυ. Εκείνη την στιγμή οι Ευρωπαίοι αλλά και οι κυβερνώντες  να φοβήθηκαν αλλά μετά τίποτα.
Χωρίς κάποιους  με φαντασία, άλλωστε το κίνημα ήταν αντιγραφή του κινήματος της Ισπανίας, αλλά και χωρίς κάποιον ορατό σκοπό το κίνημα δεν άργησε να παρακμάσει.
Προσπάθησε λίγο να θυμίσει το κίνημα του M.K. Gandhi, για μη βία,  χωρίς όμως την μόρφωση και τα πιστεύω του, αλλά και χωρίς κάποιον επικεφαλή με  ανάλογη κουλτούρα.
Ίσως και να είμαι άδικος. Δεν μπορείς να ζητάς από μια νεολαία που έχει εμποτιστεί με την νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας να σταθεί στο ύψος ενός ασκητή και να δράσει με ανάλογο τρόπο.
Χωρίς λοιπόν ηγέτη, χωρίς στόχο, με την Άρχουσα Τάξη της χώρας να τους αγνοεί, ή ακόμα χειρότερα να τους συκοφαντεί από τα δελτία των 8:00, να τους υποδεικνύει τι θα ήταν πολιτικά σωστό, να κάνει την τρίχα τριχιά  δεν άργησε η Πλατεία να αδειάσει.
Ήταν ένας φωτεινός φάρος για όλους εμάς τους λάτρεις του καναπέ, τόλμησε να θυμίσει πως τούτος ο τόπος χρειάζεται και αντιπολίτευση για να κυβερνηθεί σωστά.
Όμως δεν τόλμησε να πάει ένα βήμα παραπέρα.
Φοβήθηκε να γκρεμίσει το σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Έμεινε στην Πλατεία και δεν μπήκε στα σπίτια μας.
Καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές Αγανακτισμένοι.
Τούτη εδώ η χώρα ίσως να μην δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία.
    

Δημοσίευση σχολίου

Φίλοι...