Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Το μέλλον μας διαγράφεται σκοτεινόν και αβέβαιο.




Ήταν κάπου εκεί στα 1929, στην Αμερική, την εποχή του Μεγάλου Κράχ. 

Ήταν τότε, που μέσα σε λίγες μέρες μια υπερδύναμη γονάτισε οικονομικά. 

Τα εργοστάσια ήταν εκεί, το ίδιο και οι εργάτες, οι δρόμοι, τα αγαθά, οι καταναλωτές. 

Όμως έλειπε το καύσιμο, και αυτό, στην περίπτωσή μας, ήταν το ΧΡΗΜΑ. 

Η FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) περιόρισε την κυκλοφορία του χρήματος κατά 1/3. Η FED για τους όποιους λόγους μπορεί να επικαλεστεί απέσυρε από την κυκλοφορία το 1/3 των χρημάτων που κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ. 

Ήταν η εποχή που μεγαλούργησε ο σορτάκιας  Irving Kahn!

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σήμερα στην χώρα, άσχετα με τον τρόπο που ένας οικονομολόγος, ένας πολιτικός ή ένας πολίτης το επεξηγεί. 

Η ECB ( Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και το ΔΝΤ, αποσύρουν σε τακτική βάση τεράστιες ποσότητες χρήματος από την Ελληνική Επικράτεια και θα συνεχίζουν να το κάνουν (σύμφωνα με όσα έχουμε υπογράψει) για τα επόμενα 40 χρόνια. 

Και αυτή η απόσυρση χρήματος δεν ξεκίνησε το ’09 όπως πολλοί θέλουμε να πιστεύουμε. Το ’09 μπήκε απλά πωλητήριο στην χώρα. Η απόσυρση είχε αρχίσει όταν το χρηματιστήριο «έβλεπε» τις 6000 μονάδες όπως ο Σεργκέι Μπούμπκα τα 4 μέτρα ή όταν από την μια μέρα στην άλλη το σέλινο τριπλασίασε την τιμή του. 

Ναι ο γράφων είναι παλιός. Έζησε σε μια εποχή που αδυνατούσε να καταλάβει γιατί ο Γερμανός αγόραζε το καρπούζι σε φέτες.  

Έτσι λοιπόν ο καθημερινός πολίτης θεωρεί ότι αυτή η ποσότητα χρήματος είναι χρέος και πρέπει να πληρωθεί, ο πολιτικός μιλά για διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και ο οικονομολόγος θα αναφέρει όλα όσα διδάχθηκε στην Εσπερία. 

Όμως μονεταριστές όπως ο Μίλτον Φρίντμαν  ή και ακόμα-ακόμα ο πρώην Πρόεδρος της FED, Ben Bernanke, θεωρούν ως αιτία του Μεγάλου Κραχ στις ΗΠΑ, όχι τους τεμπέληδες εργάτες, ούτε τους διεφθαρμένους πολιτικούς αλλά την FED, την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Στην Ελλάδα μας επέτρεψαν να πιστεύουμε, ότι φταίει ο τυροπιτάς και ο Άκης ή ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. 

Έτσι λοιπόν η Ελληνική Κυβέρνηση, η όποια Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι ανταλλάσσοντας περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και τον ιδρώτα των πολιτών της, με χαρτάκια τυπωμένα στο Εξωτερικό, θα φέρει τη ανάπτυξη στον τόπο

Το Μέλλον μας Διαγράφεται Σκοτεινόν και Αβέβαιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φίλοι...