Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Καβάλα στο καλάμι.
Είναι να απορεί κανείς με τον τρόπο σκέψης, την προτεσταντική ηθική και τις γνώσεις οικονομικών των οικονομολόγων του Eurogroup.

Όσο ανεξήγητη και αν φάνηκε στην αρχή η απόφαση για hair-cut των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, με το πέρασμα των ημερών αρχίζει να φαίνεται ο σκοπός.

Που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας.

Είναι κοινό μυστικό εις τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι οι Γερμανικές τράπεζες και ειδικότερα η Deutsche Bank δεν βρίσκονται και στην καλύτερη θέση από οικονομικής άποψης.

Έτσι λοιπόν δεν θα ήταν άσχημη ιδέα,  η παρουσιαζόμενη από τα ΜΜΕ ως η       υπερ-οικονομία της Ευρώπης Γερμανία, να στηρίξει τις τράπεζές της κλείνοντας και συρρικνώνοντας τους ανταγωνιστές της εντός Ευρωζώνης  και μάλιστα ξεκινώντας  από την Κύπρο.

Τα κεφάλαια που έφυγαν και θα φύγουν από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία την Πορτογαλία και από την Ιταλία είναι σίγουρο ότι θα βρουν ανοιχτές αγκάλες στις γερμανικές τράπεζες με σε euro ή ακόμα και αύριο σε μάρκο.

Εντάξει κάποια μπορεί να φύγουν εκτός Ε.Ε. αλλά η πλειοψηφία των μικροκαταθετών  θα προτιμήσει την σίγουρη και κοντινή στην Ευρώπη Γερμανία.

Ειδικά σήμερα που η Ελβετία έχει γονατίσει από το βάρος εισαγωγών συναλλάγματος με αποτέλεσμα η Ελβετική κυβέρνηση να προχωρά σε κινήσεις προστασίας του Ελβετικού φράγκου, φοβούμενη ίσως σπάσιμο της φούσκας του euro.

 Για να συνεχιστεί όμως το ίδιο σενάριο θα πρέπει η Γερμανία να βρίσκει συνεχώς μπροστά της κράτη-υπηκόους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να εξηγήσει και την λύσσα των Γερμανών μετά το όχι του Κυπριακού κοινοβουλίου.

Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο μιας Ευρώπης απόλυτα ελεγχόμενης, πολιτικά και οικονομικά από την Γερμανία.

Τι θα γίνει όμως αν;
Κάποια στιγμή στον Νότο της Ευρώπης ο Φόβος μετατραπεί σε πανικό;

Τι θα γίνει όμως αν το καλάμι του αλάθητου ηγεμόνα που έχει καβαλήσει αυτήν την στιγμή η Γερμανία αρχίσει να σπάει; Αν κάποια χώρα πει όχι και επιμείνει με αποτέλεσμα την χρεωκοπία της, μέσα ή και έξω από το euro;

Για πόσο η Γερμανία θα αντέξει να ηγείται χρεωκοπημένων και χωρίς ίχνος αυτοπεποίθησης λαών;

Πόσο θα αντέξει να ηγεμονεύει πάνω από καμένη γη;

Είμαστε τόσο πολύ υπήκοοι;

Είναι τόσο πολύ δυνατοί;

Δημοσίευση σχολίου

Φίλοι...