Ας υποθέσουμε ότι στο τούνελ που μπήκε η οικονομία της χώρας δεν υπάρχει έξοδος.
Είναι κάτι που κανένας μας δεν το εύχεται και δεν το θέλει.
Ας κάνουμε αυτήν την υπόθεση όμως.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η χώρα σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα, αναγκάζεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και την ζώνη του euro.
Σκέπτομαι τρείς τρόπους που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.
Ο πρώτος και ποιο αισιόδοξος σηκώνοντας Πειρατική Σημαία όπως είχα αναφέρει σε παλιότερη ανάρτηση. Δεν είναι κάτι εύκολο αλλά μπορεί και να πετύχει.
Ο δεύτερος, συνεχίζοντας να είμαστε αποικία της Ε.Ε. Δηλαδή:
Η Ε.Ε. δανείζει- χορηγεί, δεν έχει σημασία ένα ποσό χρημάτων στην Ελλάδα με την υποχρέωση η χώρα να αποχωρήσει από το euro. Συνεχίζουμε να είμαστε μέλη της Ε.Ε. με περιορισμένα δικαιώματα και αυξημένες υποχρεώσεις ( θα υπάρχει το καρότο της επανένταξης στην Ευρωζώνη) και φυσικά κάτω από καθεστώς ακόμα ποιο αυστηρής επιτήρησης από το σημερινό.
Ο τρίτος και ποιο εφιαλτικός.
Αφού έχει εξαντληθεί κάθε φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, και αφού ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων αυτής της χώρας έχει αγγίξει τα όρια της ένδειας, απλά να κόψουν το σχοινί, να τραβήξουν την πρίζα.
Σε μια τέτοια περίπτωση,( μην ξεχνάμε πως οι τηλεοράσεις αναφέρουν πως πολύ σύντομα η ανεργία θα φτάσει στο 30-33%,) σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν θα γίνει, χωρίς να πέσει ντουφεκιά, αυτό που το Ισραήλ προσπαθεί να πετύχει με τα όπλα στην λωρίδα της Γάζας: Η χώρα θα γυρίσει στον Μεσαίωνα.
Κάθε μέρα που περνάει τα αποθέματα της ελληνικής κοινωνίας λιγοστεύουν.
Πρώτα από όλα οι αποταμιεύσεις. (Και δεν αναφέρομαι για αυτούς που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.) Ο πολύς ο κόσμος έχει αρχίσει να καταναλώνει και να πληρώνει τις υποχρεώσεις του από τα έτοιμα.
Ένα μικρό παράδειγμα.
Γνωρίζοντας ότι θα αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αρκετές οικογένειες προμηθεύτηκαν πετρέλαιο από την προηγούμενη χρονιά.
Τούτος ο χειμώνας με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα βγει. Ο επόμενος όμως;
Και μια και μιλάμε για θεωρίες συνομωσίας αναρωτιέμαι: Από την στιγμή που είναι γνωστό στην Τρόικα ( το είπε και ο Ρουπακιώτης, η κυβέρνηση απλώς υπογράφει) αφού λοιπόν είναι γνωστό στην Τρόικα ότι κάθε αύξηση φόρου, το έδειξε και η αύξηση του ΦΠΑ, σημαίνει μείωση των κρατικών εσόδων, γιατί ανακοίνωσαν αύξηση 50% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης;
Μήπως απλά θέλουν να μην αγοράσουμε;
Μήπως σκοπός της τρόικα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η αφαίρεση κάθε πόρου από την ελληνική κοινωνία;
Σε μια τέτοια περίπτωση το τρίτο σενάριο καταντάει πραγματικά εφιαλτικό.
Δεν νομίζω όμως ότι κάποιος από εμάς θα πρέπει να σκέπτεται με τέτοιον τρόπο.
Έχουμε ικανούς πολιτικούς και κυβέρνηση με αγάπη για την χώρα και τους πολίτες της.
Είμαστε στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας στην Ε.Ε. δεν είναι δυνατόν να αφήσουν έναν ευρωπαϊκό λαό να λιμοκτονήσει.
Κανένας δεν έχει να κερδίσει από ένα τέτοιο σενάριο, τόσες BMW αγοράζουμε.
Και τέλος, νομίζω, ότι δεν μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί, ότι αν η Ελλάδα παίξει τον ρόλο της σύγχρονης Ιφιγένειας θα σωθεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη. Δεν είμαστε δα και βαρίδι για την ευημερία της ευρωζώνης.
Θεωρίες συνομωσίας χωρίς ίχνος αλήθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου